Home
Vila Lago
Destinacije u okruzenju
Lepenski Vir
Nauticka karta
Knjiga utisaka gostiju
Rezervacije
Kontakt
Kako stici do nas

 

Destinacije u okruzenju
Arheolosko nalaziste Lepenski Vir nalazi se u Đerdapskoj klisuri, na niskoj dunavskoj terasi. To je srediste jedne od najznacajnijih praistorijskih kultura. Na lokalitetu Lepenskog Vira otkriveni su ostaci sakralne arhitekture iz vremena 6500. do 5500. godina pre nove ere.

U sredistu naselja nalazio se prostrani trg, koji je bio mesto obavljanja raznih rituala. Na osnovu oblika i proporcija stanista moze se utvrditi da su graditelji Lepenskog Vira raspolagali odredjenim matematickim znanjima. Oko ognjista su bile smestene skulpture velikih oblutaka koji prikazuju ljudsku figuru na kojoj je prvobitno oblikovana samo glava. U kasnijoj fazi, skulputure dobijaju oblik ljudske figure i postaju pravi idoli. Na njima su najcesce modelovane ribolike ljudske glave, riba, jelen, a na nadjenim predmetima su ugravirane zagonetne predstave: znaci slicni koordinatnom sistemu, skice, slova, brojke, predeli.

Arheoloskim istrazivanjima otkriveno je ukupno 136 objekata. Kako ne bi bilo potopljeno postavljanjem brane na Dunavu za Hidroelektranu “Djerdap I”, naselje Lepenski Vir je premesteno na visi nivo, gde je izgradjena i muzejska zgrada u kojoj su izlozeni najznacajniji arheoloski nalazi i kopije najlepsih skulptura, ciji su originali u Narodnom muzeju u Beogradu.
 


© Copyright 2003 Vila Lago - Srebrno Jezero, Tel. +381 63 7718400